måndag 14 mars 2011

SGI, SJUKPENNINGGRUNDANDE INKOMST

SGI i samband med att sjukersättning beviljas

När en försäkrad beviljas sjukersättning ska sjukpenningförsäkringen omprövas. Detta innebär att tidigare SGI- skydd upphör att gälla. För den som får hel sjukersättning fastställs SGI till noll kronor i samband med att sjukersättning beviljas.



SGI-skydd upphör efter perioden med sjukersättning

Möjlighetern för en arbetslös försäkrad att få tillbaka sin tidigare SGI efter en period med sjukersättning upphörde den 1 juli 2008. Det innebär att den som har haft sjukersättning till och med den 30 juni 2008 eller senare inte kan få tillbaka sin tidigare SGI även om han/hon är aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen och beredd att anta erbjudet arbete i samma omfattning som tidigare SGI.
Efter perioden med sjukersättning kan den som är aktivt arbetssökande alltså inte få SGI förrän han eller hon börjar arbeta och inkomsten från arbete kan läggas till grund för en ny SGI.

Göran S

4 kommentarer:

  1. Men, nu när jag blev utförsäkrad sa fk-handläggaren att min SGI skyddades om jag deltar i arbetsförmedlingens vad det nu är! (Men, nollades om jag "vägrade" eller inte av annan anledning dletog) Stämmer inte det, alltså? Jag var alltså på överämningsmöte i torsdags.

    SvaraRadera
  2. Therese. Jag har fått samma information av min handläggare. när man utförsäkras tar der 3mån sen kan man bli återtagen till sjukfärsäkringen. Då ska man ha det sgi man hane inannan man blev sjuk uppräknad med ngt index. Jag ska på överlämningsmöte imorgon. Jag förmodar att inte FK sitter och ljuger mej rakt upp i ansiktet?
    Stämmer inte våra uppgifter Göran?

    SvaraRadera
  3. Det stämmer Therese och MerMickis, för den som hade tidsbegränsad sjukersättning sista december 2009 så får den tillbaka sin SGI om man deltar i arbetslivsinriktat program hos AF och får sk aktivitetsersättning. Är en ny regel som dom har inför tror jag under 2010. Är också nollad sedan flera år och var på inskrivning idag hos AF-Samanda och ska vara där 3 månader nu. Är man med i en a-kassa så får man ersättning som motsvarar a-kassans, annars så får man 223:-/dag under dom här 3 månaderna. Kan man sen inte jobba och kommer tillbaka till systemet så får man sjukpenning enligt den SGI som man då har fått tillbaka och som är skyddad. Har pratat med både min handläggare på FK och med kundtjänst på FK idag och även i mars när jag fick mina papper och så är dom nya reglerna. Läs här: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/bra_att_veta/om_sjukpenninggrundande_inkomst/om_sgi_for_arbetslos,_studerande,_sjuk_m_m/nav/privatpers/bra_att_veta/om_sjukpenninggrundande_inkomst

    SvaraRadera
  4. Tack Marie. Jag har nu varit utförsäkrad i 1½mån.. så 1½mån kvar :-( Ska göra en försäkringsmedicinsk utredning första v i aug & OM den gör så jag får permanent sjukersättning beviljad vet jag inte men jag vill tror det. Har bra handlingar från läkare arbetsterapeut, arbetsförmedling & fk i ett samverkande team där alla är eniga om att jag har 0 arbetsförmåga, men då vill "förtroendeläkaren" på fk att fler måste tycka samma.Därför får jag genomgå denna försäkringsmedicinska utredning. Får jag ett avslag kommer jag överklaga & samtidigt söka vanlig sjukskrivning...
    '
    Det är inte lätt att orka allt när man ÄR sjuk....

    SvaraRadera