torsdag 10 oktober 2013

Fler kan få sjukersättning

Det var rubriken i Aftonbladet den 10 oktober.
Ny dom kan rädda utförsäkrade. Nu kan det bli lättare att få sjukersättning.
En ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen, 2013-08-10, mål nr 7151-12, förtydligar reglerna.

Allt fler har blivit utförsäkrade under senare åren. Människor som tidigare har haft rätt till sjukersättning vid långvarig sjukdom, tidigare kallades förtidspension, har utförsäkrats när lagen tolkats från fall till fall.
En ny dom förtydligar reglerna;

Det allra viktigaste är att Högsta förvaltningsdomstolen klargör att tidigare sjukhistorik, särskilt om den varit lång, har en stor betydelse för att avgöra om man har rätt till sjukersättning.

Flera av de som tidigare har blivit utförsäkrade kan nu omprövas med den nya domen. Tidigare har vissa sjukdomsbesvär inte kunnat ge rätt till sjukersättning. Men med den nya domen handlar det snarare om sjukdomsperiodens längd än om vad symtomen består av.

Sedan förra hösten har vi sett att man mycket väl kan se det på det här sättet - att har sjukdomsbesvären funnits länge och om rehabiliteringsmöjligheterna är uttömda så kan det jämställas med ett sådant tillstånd att man har rätt till sjukersättning, säger Eva Nordquist, chefsjurist på Försäkringskassan.
Källa www.aftonbladet.sde/nyheter/article17630582.ab

Om du har ett pågående ärende så kan du komplettera med nämnda dom.
Har du inget pågående ärende men har fått avslag tidigare så gör en ny ansökan och använd domen.

Göran S

1 kommentar:

  1. Vad skulle du säga är lång respektive kort tid? I över 8 år har jag varit så pass sjuk att jag är fullständigt arbetsoförmögen (insjuknade för över 10 år sedan, och blivit allt sämre och sämre sedan dess). Men enligt Försäkringskassan är det "inte speciellt lång tid", så de ger avslag på mina sjukersättningsansökningar. Har ett ärendet i Förvaltningsrätten nu, så jag håller tummarna väldigt hårt...

    SvaraRadera