måndag 17 september 2012

HURRA FÖRSÄKRINGSKASSAN!!!


FÖRSÄKRINGSKASSAN BACKAR OM SJUKERSÄTTNING

 

Sveriges Radio Ekot den 17 september 2012 kl 13.00

 

Försäkringskassan ändrar bedömningen av vilka som ska få sjukersättning eller förtidspension som det tidigare kallades. Efter att ha granskat ett flertal fall i domstol backar nu myndigheten när det gäller den hårda tillämpningen av reglerna.

 

Antalet förtidspensionärer har sjunkit dramatiskt sedan regeringen ändrade sjukreglerna 2008. Då blev det svårare för den som varit sjuk länge att bli förtidspensionär.

 

Men Försäkringskassan har idag (17 september 2012) informerat alla anställda om att tillämpningen nu måste ändras.

 

Efter att ha granskat ett antal domar med svårvärderade sjukdomsbesvär konstaterar myndigheten att även personer med ”kroniska sjukdomar eller irreversibla skador” ska ha rätt till förtidspension/sjukersättning.

 

Det handlar till exempel om sjuka med Fibromyalgi, andra kroniska smärtsyndrom eller trötthetssyndrom och personer som varit sjuka länge och som har prövat om de kan arbeta.

 

Försäkringskassan skall alltså inte längre kunna neka någon sjukersättning bara genom att motivera med att ”arbetsförmågan inte kan anses stadigvarande nedsatt”. En formulering som infördes när reglerna ändrades 2008 och som inneburit att många långtidssjuka som sökt sjukersättning fått nej.

 

Från och med nu måste Försäkringskassan också väga in hur länge personen varit sjuk. Bland domarna som granskats finns exempel på personer som insjuknat redan år 2000 och sedan varit sjukskrivna, men inte fått rätt till sjukersättning.

 

I år räknar Försäkringskassan med 9500 nybeviljade personer med sjukersättning. Till följd av att man nu utvidgar rätten till sjukersättning räknar man med att den siffran ökar med ytterligare 1000 personer nästa år.

Om inte ditt ärende är avgjort så skicka in detta som komplettering.
Om ditt ärende är avslutat så gör du en ny ansökan

Göran S

1 kommentar:

  1. Tack vare de nya riktlinjerna lyckades jag få sjukersättning 1e oktober 2012. Då hade jag redan snurrat i utförsäkringskarusellen & fått avslag på min första ansökan.
    Men nu kan jag leva igen så gott det går utan att någon (fk, af, Reifeldt) flåsar mig i nacken.. SKÖÖÖNT!!!
    SÅ ANSÖK IGEN ni som fått avslag!
    Kram

    SvaraRadera