torsdag 4 april 2019

Positiv dom

Men observera att det finns "utförligt beskrivit de fysiska och psykiska begränsningarna.

Som alltid, alltså viktigt hur läkaren formulerar sina intyg.

Göran S

Man med svåra besvär i form av depression och utmattningssyndrom fick rätt till sjukpenning

Kammarrätten har funnit att de besvär som en man hade till följd av depression och utmattningssyndrom varit så svåra att de helt satt ned hans förmåga att arbeta. Kammarrätten har fäst avseende vid de bedömningar som gjorts av behandlande läkare och psykoterapeut. Den sistnämnda hade i intyg utförligt beskrivit de fysiska och kognitiva begränsningarna.
Av underlaget framgår att mannen till följd av sina sjukdomar haft stora svårigheter som lett till bland annat uttalad trötthet, bristande koncentrationsförmåga och minnessvårigheter. Mannen hade även besvär i form av svår huvudvärk och extrem fysisk kraftlöshet.
Besvären innebar att han hade svårt att ta initiativ till och utföra ens vardagssysslor och kammarrätten fann att man hade svårt att föreställa sig något arbete som mannen, med ringa eller ingen anpassning, skulle klara med normal arbetstakt ens i mindre omfattning.
Eftersom mannen hade rätt till sjukpenning under den aktuella perioden fann kammarrätten även att hans sjukpenninggrundande inkomst, som tidigare blivit sänkt till noll kronor av Försäkringskassan, varit skyddad och att Försäkringskassan nu skall pröva rätten till sjukpenning för efterföljande perioder.
Mannen hade beviljats facklig rättshjälp av Handelsanställdas förbund och företräddes av vår förbundsjurist Lise-Lotte Sjöstedt 08-676 63 22.
Kammarrätten i Sundsvall mål nr 1382-1384 -- 18

 Om oss

LO-TCO Rättskydd är fackets juridiska byrå.Vi ägs av LO och TCO och är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och socialförsäkringsrätt. Sedan starten 1971 har vi haft över 70 000 ärenden. Vi driver rättsfall som exempelvis rör arbetsskador, sjukförsäkring, löner och felaktiga uppsägningar. Vi är ombud i var tredje refererad dom i Arbetsdomstolen. Våra klienter är i huvudsak enskilda fackliga medlemmar som får rättshjälp av sina respektive fackförbund och därmed möjlighet att driva sitt mål med vår hjälp. Vi är cirka 45 anställda, varav drygt 35 jurister, och det enda fackligt ägda juridiska bolaget som är specialiserat på att driva den här typen av domstolsprocesser i Sverige. Varje år får medlemmar dela på cirka 200 miljoner kr efter vunna mål och många får tillbaka jobbet eller blir frikända från anklagelser för brott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar